BLOG SEDANG DIKEMASKINI

Dokumentari : Siapa aku? [Kenapa aku buka tudung]

Ini ada satu lagi isu yang aku rasa pelik untuk dibahas secara terbuka oleh orang yang mengaku dia islam. Isu yang dia nak bahaskan kali neh ialah berkaitan tudung. Lihat bawah neh. Gambar dia ;

Sapa dia neh? Dia neh orang yang mengaku islam. Nama dia norhayati kaprawi. Baru2 neh dia buat satu dokumentari [yang kedua dari dia] bagi membincangkan permasalahan tudung yang membelenggu umat islam di malaysia sejak sekian lama.

Filem neh berdurasi 50 minit. Antara babak yang ada dalam filem ini ialah ;

- wanita yang pakai tudung ketika brkahwin

- wanita yang buka tudung ketika berdansa

- lelaki yang pakai tudung ketika menjual tudung

Tujuan dia buat dokumentari neh bukan untuk mengalakkan wanita tak pakai tudung [macam dia] tetapi sebaliknya nak melihat response masyarakat islam di luar sana. Ini adalah antara petikan interview dia yang di ambil dari sini.


Q. Why did you do this documentary?
A. I decided to do this story because I am inspired by this trend: women taking off their hijab…. People will have an idea of what is actually going on in a Muslim woman’s life. They just see women wearing tudung and that’s it. But what happened? Why do they wear it? What are the challenges they face?
I know a lot of women wear it out of pressure. Especially in schools, they say it is compulsory.  The amount of pressure and harrassment the women go through …these voices, their voices are never highlighted. The women themselves are too afraid to talk about it in public.
The documentary also gives the history of the hijab phenomenon in Malaysia. When did the hijab become popular in Malaysia? Who popularized it? What organization popularized it? And how much of it is actually about religion?
Q.  Does Islam say it is compulsory to wear the hijab?
A. Opinions differ. Most mainstream ulemas (Muslim scholars) generally will say it iswajib (compulsory). I am highlighting [in the documentary that] there are actually differences of opinion, which I do believe  the mainstream media, especially the Malay print and TV, will never highlight. The difference [in opinion] is between the ulemas. In the 1950s, there was an ulema from the state of Kelantan, Nik Mohamad Salleh, who studied in Mecca. He was against the imposition of tudung on Muslim women…. Now the mainstream ulemas view that sort of opinion as  un-Islamic.
Q. You did not interview any ulemas in Malaysia for this documentary. Why?
A.  If anybody can tell me, “You can interview this ulema,” I will go.  I have asked around.
Where are the progressive ulemas?  That is why for this documentary I had to go to Jakarta.  Of course, there are many conservatives in Indonesia as well. But at least there are moderate voices as well as well as progressive voices.  Whereas in Malaysia, where are the progressive voices?
Q. You don’t wear the hijab. Why?
A. I used to wear the hijab. I wore it when I was 14 and I took it off in my 30s. I wore it because at that time…from what I read, I said, this is what a Muslim girl or woman should do, [it was the] right thing to do…. But as the years went by, I felt something was not right, especially when I was 17 years old.  I was already wearing tudung but a friend of mine did not wear the tudung. Almost every day boys [at a co-educational school] would put notes in her table insinuating she will go to hell for exposing her hair. She felt so pressured finally she wore [one]. It left me thinking: How come boys can do whatever they like, can wear whatever they like, yet they feel this higher ground, this higher moral authority to pressure girls?
Q.  How did your family react to that?
A. They did not comment.  I don’t know if they said anything behind my back. One of my sisters wore the hijab when she was working in the civil service. She was pressured to wear it. Once home, she took it off.
Q. What conclusions can you draw from the various interviews?
A. From this documentary, one of the main things that is quite obvious is that it seems the ulemas, their accomplishment is forcing women to wear hijab through whatever ways, either through mental pressure or emotional pressure. From my interviews they have not managed to educate the Muslim women about why they should cover up. [The women] don’t even know the verse in the Koran which says you must cover up. [The ulemas] don’t emphasize education…. You wear or you go to hell. It’s like a command.


Dah baca? Dia minta public opinion atas sbb2 itulah dia buat dokumentari tue. Pandangan korang, korang kena tulis sendirilah, kat sini pandangan aku pula ;

1. Trend ke masyarakat islam di malaysia buka tudung sekarang neh? Trend ke masyarakat islam antarabangsa buka tudung sekarang? Bagi aku sekarang trend orang islam pakai tudung dan ianya berfashion2 bagi menarik minat org ramai. Sekaligus pandangan dia salah.

Dia cakap perempuan pakai tudung sbb terpaksa [tunduk atas tekanan]. Hait, betul ka? Mmg terdapat banyak kes di mana perempuan tak pakai tudung di luar ttp pakai tudung di universiti dan sebagainya. Mereka pakai atas nama peraturan. Mungkin ini yang di namakan oleh haryati sbg terpaksa. Dalam erti kata lain, adakah haryati mahu kita gubal undang2 neh?

2. Pandangan berbeza? Sejak bila? Hanya ada sorang je cakap mcm itu. Itupun entah betul entah tidak statement haryati neh. Pandai2 pula babitkan kelantan. Pandai2 pula babitkan ulama yang cakap mcm tue. Haizh.. haryati kena tunjukkan bukti kukuh lagi bahawa ada ulama yang tidak bersetuju dengan penggunaan tudung di malaysia.

Dalam masa yang sama, haryati cuba memberikan gambaran bahawa tudung bukan wajib. Haitzz haryati2x dah lama hidup ke?

3. Dia buat filem neh di jakarta sbb budaya malaysia tidak seperti jakarta. Yeke?Kalau dah gitu, hidup jelah kat jakarta tue. Jangan lah bawa budaya serong ko di malaysia weh. Tambahan lagi dapat pula pemerintah mcm umno. Rosak2 malaysia.

4.Haryati dulu pakai tudung dan kemudian buka sbb dia rasa ada yang tak kena. Dia juga cakap yang lelaki boleh buat apa sahaja. Betul ke? Boleh mana2 lelaki rogol dia sekarang? Dalam islam ada perkara yg boleh dibuat dan ada yg tidak boleh dibuat. Haryati belum faham dan cuba pula untuk mengelirukan org lain.

5. Sekali lagi dia berikan gambaran bahawa pemakaian tudung di malaysia ialah berlaku dalam keadaan yg terpaksa. kakak dia sendiri terpaksa pakai tudung. Angkara pekerjaaan? Itu benda yang dia cuba nak tunjukkan?

6. Sukati je nak cakap ulama paksa perempuan pakai tudung. Ko fikir senang2 ulama nak paksa org pakai tudung?Kalau ya ulama dok paksa2 takdelah ko wujud lagi kat malaysia neh. Dah lama agaknya ko berambus cari satu negara yg blh free hair. Ulama takde paksa2 lah.

Ulama nasihat je. Pakai tudung, tutuplah aurat. Sambil berikan dalil dan nas2 Alquran. Ko je yang tak dengar ceramah agama, peh tue ko cakap ulama tak berjaya didik masyarakat pasal pemakaian tudung. Ko je yang taktahu mana 1 firman Allah swt pasal isu aurat, peh tue ko nak salahkan ulama pula.

Aurat. Bukan tudung. Dalam Alquran mmg takde tulis tudung. Tapi aurat beb. Kalau ko berjaya tutup aurat ko walaupun tanpa tudung, pun takpelah. Manalah tahu suatu hari nanti ada fashion2 yg lbh canggih dari tudung dan perempuan blh tutup aurat sepenuhnya dengan fashion2 mcm tue, nanti keluar lagi soklan mana 1 ayat yg Allah swt soh pakai fashion2 neh? Mana?

Hait.. payah lah brcakap dengan pengikut2 SIS neh. Sebab tue aku cakap SIS harus di banned dari malaysia. Tengok pengikut dorang dah makin bercambah dah neh. Owhh lupa, geng2 umno pun ada yg jadi ahli SIS.

Sozcyili : Dia neh blh jadi modal bg perempuan2 yg tak pakai tudung di malaysia.

11 Good Habits That Deserve More Attention Than Bad Drivers In Malaysia

Tag : Islam, SIS, Tudung, ulama
Back To Top