Gempar : Kanak2 Yang Mati Dibunuh Tentera Syria Kini Hidup Semula !!!

Mula2 dia disahkan meninggal dunia. Mati. Angkara dibunuh. Dan inila yang tersebar di laman sosial sejak beberapa hari yang lepas. Bukan kat Malaysia aje. Bahkan dikongsikan dan tersebar di satu dunia.. semua orang sedar dan tahu kewujudan gambar neh... selagi mana dia ada akses terhadap internet..

Lihat ;


Selepas warga twitter dan facebook dikejutkan dengan insiden menyayat ahti neh mereka dikejutkan pula dengan berita bahawa kanak2 ini kembali bernyawa.

Lihat ;


Menurut laman The Indepedent yang berpangkalan di UK ;

1. Gambar ini sebenarnya gambar hasil seni salah seorang juru gambar yang berasal dari Arab Saudi.

2. Lokasi sebenar gambar ini ialah di Arab Saudi. Bukan nya di Syria.

3. Kanak2 lelaki ini ialah sepupu kepada jurugambar yang amek gambar di atas tue.

4. Nama jurugambar tue ialah ==> Abdul Aziz al Otaibi.

5.  Mula2 dia letak gambar dia kat twitter. 

6. Selepas ramai sangat yang salah faham dia delete gambar tersebut.

7. Individu yang mula2  sebarkan gambar tersebut adalah gambar pembunuhan yang berlaku di Syria ialah  @americanbadu.

8.  Sekarang keadaan jadi tak terkawal bila ramai yang beranggapan kanak2 tersebut dianggap mati dibunuh akibat tindakan kejam rejim Basyar.

Rujukan :  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/heartbreaking-syria-orphan-photo-wasnt-taken-in-syria-and-not-of-orphan-9067956.html

Kalau apa yang dilaporkan oleh laman berita di atas ini adalah sahih dan benar, maka jelaslah ramai yang dah salah faham akan gambar di atas. Cuma diharapkan juru gambar itu sendiri dapat tampil bergambar dengan kanak2 lelaki dalam gambar di atas, buat statement rasmi di twitter dan facebooknya..

Sebab ada juga yang tak percaya dengan keterangan berita neh. Dorang cakap propaganda nak manipulasikan keadaan sebenar demi menyelamatkan rejim Basyar..

Macam mana tue?

Lue fikirlah sendiri..

Share this :

Previous
Next Post »