Senarai Penjual Online Yang Menipu Duit Pelanggan Di Malaysia.

Tahu kah anda rupa-rupanya ramai yang pernah kena tipu bila berurus niaga di internet? Tahu kah anda salah satu tips untuk mengesan penipu ialah ;

1. Google no account yang perlu anda bank in

2. Google no ic si pemilik account bank (si penjual)

3. Google nama penuh si penjual

Bila anda google dulu sebelum melakukan apa2 transaksi maka nya hasil google akan mendedahkan kepada anda jika2 penjual tersebut pernah bersabit atau tidak dengan sebarang bentuk penipuan di internet.

Kalau kita tengok page ==> Senarai Penipu Online Malaysia Detail [scammer]

Ada 74,631 likes.

Ini bermaksud apa?

Maksudnya ramai la yang kena tipu kat Malaysia neh rupa2nya. Sebenarnya ada dua page yang
ditubuhkan untuk membanteras kegiatan penipuan di alam maya. Page pertama pernah 
membuat senarai peniaga2 yang menipu duit orang.

Mereka susun nama + no ic + no telefon bahkan berserta alamat kediaman pun ada.

Lihat ;

Berikut adalah antara nama kedai online di Malaysia yang menipu ramai pembeli. Harap berjaga-jaga:

1 ) Az ImanReport by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google 

2) Assyaima CollectionReport by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila sms tak reply 

3) Kartisha Little BizhubReport by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. No telefon tak provided 

4) Jason / Ah keong / YU KAM LEANReport by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware 

5) Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets)Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block. 

6) Wawa Najwa ZK’nas LensReport by Cik N Syuhada , until now tak refund duit 

7) Yanti ShaterzReport by many people, mak kutu yang makan duit haram 

8) BabyrinaReport by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB.http://www.facebook.com/princess.babyrina~ http://www.facebook.com/reena.colections~http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341%7Ehttp://www.facebook.com/lolypopprincess.reena~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts 

9) Coachbagz wonderlandReport by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga. 

10 ) Katty EngReport by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang 

11) Set Nona RoguyReport by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena 

12) Thalia Amanie @ Juliana SulaimanReport by many people , main kutu yang makan duit orang. More details :FULL NAME —> JULIANA SULAIMANNO IC —> 870207495266NO HP —> 017656278NO ACC —> CIMB ACC ( 1222-000-3976-201)ALAMAT —> NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760SBG JAYA SELGR 

13) KIKI GAJET @Muhammad ShazReport by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265 

14 ) Buabuai Buaian cukur JambulReport by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784 

15) Rainbow House @ Chong Kar YingReport by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi. 

16) Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi 01112026208Report by Faten Suhana and Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang 

17) Jualan Mega @ Sarah by Mohd JamaianReport by Nabela Dyana , beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi 

18) Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed FisolReport by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K. 

19) Lens CollectionsReport by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang. 

20 ) Nor Aymylia Bt NormazlinReport by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k 21) Nellisa Abd RahmanReported by many people , mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu 

22) Bee florian @ Aizan Fong AbdullahReported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu. 

23) Rosidah AbdullahReported by many people , dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. Maybank 163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617 

24) Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb. 

25) Adayana Perfume @ Syahidan AhmadReported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan. 

26) Kedai Gadget @ Faizah binti Md RejabReported by many people , kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia 0179895662 

27) Korean Sweety EyeReported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall

28) Kedai saya @ Mohd SyazamieReported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja court mammoth penang and jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi 

29) Babydynas Collections & Babydynas Kutu FrenzReported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang 

30) Aida Isyhaidar @ Norhaida bt JamaludinReported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap 

31) Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang UtamaReported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer. 

32) Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa MazlanReported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab. 

33) Tudung Abu DhabiReported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning. 

34) Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia CollectionsReported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat. 

35) Lim AnnaReported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.

SUMBER: KAMI BENCI ONLINE SHOP YANG TIPU MAKAN DUIT HARAM Untuk lain-lain senarai penipu terkini, boleh juga terjah: 

Senarai Penipu Online Malaysia Detail [scammer] Sehingga kini masih ramai yang berkongsi peniaga-peniaga yang menipu di page tersebut. Boleh rujuk dari semasa ke semasa..


Sumber :  https://www.facebook.com/megatharizal/posts/714288195262575

Dari page :  https://www.facebook.com/pages/KAMI-BENCI-ONLINE-SHOP-YANG-TIPU-MAKAN-DUIT-HARAM/108326229209926?filter=1

Yang kedua pula page di atas. Page tue siap hebahkan gambar dan sebagainya.

Lihat gambar peniaga online yang dikatakan menipu baru2 neh. Namun individu tersebut telah pun ditahan oleh polis. Kalau korang baca komen2 kat situ, banyak maklumat2 mengenai penipu2 lain pula yang korang boleh alert/aware pada masa2 akan datang.

Lihat ;

 
Rujukan : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=692672844099723&set=a.228734410493571.63593.228473990519613&type=1&relevant_count=1

Penipu merata2. Dulu boleh la. Ko menipu orang yang berbeza2. Bila report polis pun tiada tindakan yang di ambil walaupun dah kemukakan semua bukti2 yang diperlukan. Di sesetengah tempat, memang takde action pun yang diambil oleh pihak berkuasa. Mungkin di sesetengah tempat aje polis peduli.

Sekarang neh nampaknya mereka2 yang ditipu telah pun bergabung. Bukan saja menyebarkan penipuan2 yang pernah mereka alami bahkan menyebarkan juga penipuan2 yang di alami oleh orang lain. Bagus juga untuk kita ahti2 dalam setiap pembelian2 di alam maya ini.

Kepada penipu2 online. Sudah2 la tue buat kerja bangang. Fikir sikit. Orang lain kerja penat2, korang pula senang2 nak mencuri hasil kerja orang lain. Banyak lagi kerja yang halal taknak buat, sibuk menipu duit orang buat apa.

Nak kira susah, semua orang susah sekarang neh. Susah2 pun jangan sampai mencuri.

Lue fikirlah sendiri.

Share this :

Previous
Next Post »