Kertas Peperiksaan Racist Adalah Dari Sekolah Kebangsaan Di Pulau Pinang.

Kertas peperiksaan yang jadi viral di facebook.

Ini soalannya yang mana isunya menjadi viral di sosial M ;

 
Oleh kerana ada yang bertanyakan tentang kertas peperiksaan yang viral tue, aku pun buat sedikit siasatan.

Siasat punya siasat punya siasat aku dapati ;

1. Ini ialah kertas peperiksaan biasa bagi sekolah kebangsaan.

2. Sekolah kebangsaan yang keluarkan soalan di atas ialah Penang based.

3. Nama sekolah masih tak dapat dikenalpasti lagi sebab individu yang sebarkan tue maklumkan kawan dia bagi gambar tue tanpa quote nama sekolah. Dia pun tak dapat contact lagi member tue. Cuma yang pastinya sekolah rendah yang berlokasikan di Pulau Pinang yang mengeluarkan soalan tersebut. Ala soalan untuk ujian sekolah.

4. Bukan merujuk kepada peperiksaan UPSR ke apa ke.

Aku rasa memang kementerian patut siasat siapa yang memandai2 keluarkan soalan macam neh. Memburukkan imej kementerian dan pendidikan di negara neh. Soalan macam neh tak patut timbul dari awal. Dan aku pelik. Takan cikgu tue tak reti nak fikir kot masa keluarkan soalan? Cikgu yang buat soalan satu hal. Yang lepaskan soalan pun satu hal. Setahu aku la kan, lepas kita sediakan soalan, kita akan lalui satu lagi proses editing samada soalan2 yang dikemukakan sesuai dengan standard (piawaian) sekolah tersebut ataupun tidak. Penanda aras tue sekolah tue yang letak sendiri dan guru2 di sekolah itu juga yang bertugas menyemak samada soalan2 itu bersesuaian ataupun tidak. Bukan kerja individu. Ini kesalahan kumpulan. 

Apa pun tak boleh.

1Malaysia hapa kalau dok perasan kebaikan berasaskan bangsa.

HAHAHAHA..

Share this :

Previous
Next Post »