Larangan Kutip Kerang - Warga Kuantan Mesti Baca !!!

Kemaskini dari page Fuziah Salleh tadi. Adakah ini ialah kesan sampingan akibat operasi LYNAS? Hak ala..

Bahaya juga ye kalau betul. Side effect mana neh merisikokan nyawa dan kesihatan rakyat kalau betul la kan. Sisa2 pembuangan toksik yang mungkin terbocor ke dalam laut memungkinkan segalanya.

Baca dulu ;


Buat masa sekarang surat yang tersebar ini menyatakan ;

1. Larangan mengambil/mengutip kerang-kerangan di sekitar kawasan pelabuhan Kuantan.

2. Ini kerana terjadinya sesuatu kejadian iaitu Paralytic Shelf Poisoning (PSP).

3. Maka orang ramai dicegah dari mengambil kerang-kerangan untuk mengelakkan diri dari terkena toxic PSP dalam tubuh badan manusia.

Menurut page rasmi Fuziah Salleh, surat ini perlukan pengesahan rasmi dari pihak2 yang terbabit. Takpela. Kita tunggu aje siasatan rasmi. Tapi sementara nak tunggu betul tak betul tue aku rasa baik kita semua jangan makan kerang. Risau plak aku tengok. Bukan kita tahu kerang2an yang dijual kat kedai dikutip dari celah mana dan dijual kat mana kan. So ber-ahti2 la semua. Banyak makanan tercampur dengan toksik dah sekarang. Nak makan pun risau je selalu.

Kbai.

Share this :

Previous
Next Post »