Kenapa Demo PKR Sekarang Takde Sambutan - Itulah Kutuk UMNO Sangat Sekali Demo Sendiri Pun Tak Laku.

Berikut kat bawah ialah kritikan dan point-point kenapa demo PKR pada masa kini tidak mendapat sambutan dan perhatian dari orang ramai tak sama macam dulu-dulu.

Baca ;

Mengapa demo PKR pd arini tidak laku?

Byk faktor. Tapi faktor utamo ialah diri nuar itu sendiri. Jom tgk. Time kes liwat I bilo nuar masuk jel, demo hari Sabtu paling bangang pun boleh cecah 2-3 ribu org. Maksimum boleh cecah 10-15 ribu org. Time tu mano ado twitter, fesbuk, instagram dan sbgnya, tahu-tahu sendiri je melalui mulut ke mulut. Pakai mulut ke mulut tapi yg turun ribuan bai. Time tu melayu je yg turun demo bela nuar. Kalau ado cino pun si Tian Chua sorang.

Kes Liwat II yg skrng ni nuar masuk jel, berapo org turun demo kek Sogo aritu? Walaupun dah dirasuah dgn tarian nago, yg turun lobih kurang dlm 70 org. Yg turun ribu-ribu dulu mano poie ey? Maleh nak ckp, kau tgk faktor nuar dulu.

Nuar dibebaskan pd thn 2004 krn pengaruh Pak Lah. KJ siap iring nuar balik rumah. Tak lamo kemudian, Ezam dan Azmin berkrisis. Nuar patut jadi org tongah yg menyatukan mrk berduo. Magiknya nuar bekap Azmin. Heran den. Time nuar dlm jel, Ezam hampir setiap malam menjelajah setiap pelusuk tanahair termasuk Sabah dan Sarawak berceramah nak tarik simpati ramai bebaskan nuar. Setiap malam bai. Korang setakat bakar lilin je pun dah heboh post gmbr dlm fesbuk. Tapi pengorbanan Ezam sukar nak den gambarkan. Mamat ni bukan bujang. Ado anak bini. Azmin buek apo time tuh? Meniago keto dan jadi kayo. Azmin dapek mano modal meniago keto? BPR ponah bukak fail kertas siasatan yg Azmin ni kaki makan rasuah. Tapi fail tersebut ditutup atas arahan org atasan. Sapo org atasan tuh? Kau cari sendiri.

Bukan setakat itu, Ezam siap masuk jel sobab ISA dan sobab OSA (kalau tak silap den) krn nak bela nuar. Azmin mano ponah masuk jel. Kalaulah nuar teringin nak berat sebolah, patut dio menyebolahi Ezam. Atau jadi watak penyatu. Kan sonang. Tapi nuar betul-betul amik sikap menyebolahi Azmin. PAS perasan akan krisis itu lalu menawarkan tmpt kpd Ezam dlm parti mrk. Tapi Ezam memilih buek ngo Gerak. Time ngo Gerak ni je dah ramai reformis-reformis bersimpati terhadap Ezam. Pecah dah PKR maso tuh. Ezam masuk Umno itu story lain, yg jadi main point ialah otai-otai kaki demo dah mulo muak dgn nuar.

Kemudian dtg pemilihan PKR thn 2010. Sbg Ketum, nuar haruslah bersikap berkecuali. Zaid Ibrahim lwn Azmin utk kerusi Timbalan Presiden PKR. Pemilihan PKR ketiko itu kacau bilau. Byk repot penyelewangan telah dibuek. Tapi HQ PKR buek bodo je kalau repot itu kono pd Azmin & the gang. Zaid Ibrahim tak puas hati sbb mmg tertonjol nuar betul-betul bekap Azmin. Ringkas cerita, Zaid Ibrahim keluar PKR dan tubuh Parti Kita. Time tu ramai reformis dah mulo perasan ketidakadilan yg dilakukan oleh nuar. Namo parti keadilan tapi nuar tak bersikap adil pun dgn ahli sendiri. Repot-repot penyelewangan pemilihan sumo ey disapu ke bwh karpet. Suara-suara ahli PKR yg tak puas hati dgn situasi itu makin jelas berkumandang. Definasi adil bg mrk ialah nuar mesti sokong Azmin. PKR pecah sekali lagi. Tak kiro la samo ado pocah ikut Zaid Ibrahim atau pocah dlm definasi memulaukan aktiviti parti. Di samping itu Rkyt Msia sendiri dah perasan ketidakadilan pemilihan parti yg digelar 'Keadilan' ini. Kalau dgn ahli parti sendiri kau dah tak adil, dgn rkyt Msia mmg lagilah tak adil, rumus rkyt Msia yg cerdik.

Selopeh Pru-13, Azmin nak jadi MB Selangor. Nuar pulak bz berceramah Black 505. Time tu Azmin kluar tv ckp PKR bukan parti anak-beranak (nepotisma). Eh kau ape hal? Azmin kali ni tunjuk Adun dan Ahli Parlimen PKR yg bersolidariti dgnnya. Tunjuk power la tuh. Tapi Khalid Ibrahim kekal menjadi MB Selangor. Tak lamo kemudian PKR lancarkan 'Langkah Kajang'. PAS ckp ape hal nih? Kelentong punyo kelentong, last-last nuar ckp dio nak jadi MB Selangor. Sblm MH370 hilang, nuar kembali dipanggil mahkamah atas tuduhan meliwat Saiful Bukhari. Nuar hantar bini ey bertanding kek Kajang utk jadi MB Selangor. Azmin tak puas hati apsal nuar tak bekap dio kali ni. Bekap utk jadi MB lah. Khalid Ibrahim pulak taknak lepas jawatan kpd Wan Azizah sobab tahu Wan Azizah ni bangang dlm hal memerintah sebuah negeri. Sumo org tahu Wan Azizah bukan reti pun mentadbir PKR. Dio cumo reti pegang kipas je. Majlis Syura Ulamak PAS, Almarhum TGNA dan Hadi kali ini dgn terang, jelas dan nyata bekap Khalid sbg MB Selangor. DAP pula sebaliknya menyokong 100% Wan Azizah sbg MB. Siap Lim Kit Siang kluar statement, Wan Azizah patut jadi PM kalau nuar ado kek dlm jel. Inilah statement paling bangang yg ponah kluar dari mulut Kit Siang.

Dlm pado maso yg samo, PKR sdg menjalankan pemilihan utk penggal 2014. Khalid Ibrahim kali ini cabar Azmin utk kerusi Timbalan Presiden PKR. Kali ini repot penyelewangan pemilihan lagi tinggi drpd 2010. Kalau dulu tak puas hati diorg jerit tak puas hati, tapi kali jerit siap baling kerusi. Byk kerusi terpakso direcycle akibat patah dibaling ahli-ahli PKR ke atas mrk sesamo sendiri. Kepalo yg berdarah kau tak payah story lagi lah. Gmbr kepalo berdarah ahli PKR menjadi hits dlm fesbuk dgn twitter. Pemilihan 2010 teruk dah. Pemilihan 2014 lagi teruk. Apsal makin teruk bai? Di sini umum nampak nuar sbg Ketum gagal memimpin partinya sendiri. Abis mcm mano dio nak pimpin Msia kalau partinya sendiri pun dio gagal nak pimpin? Soalan ini berputar dlm otak rkyt Msia yg mengikuti pemilihan PKR yg sdg berlangsung.

Nuar bersungguh-sungguh nak jatuhkan Khalid sbg MB. Khalid ni lurus. Dio kedekut duit rkyt Selangor tapi amat pemurah dgn duit sendiri. Bas jelajah yg nuar naik tu dtg drpd duit poket Khalid sendiri. HQ PKR yg berbulan-bulan tertunggak sewanya, Khalid yg bayar. Anak nuar kawin pun Khalid yg kluar belanjo. Nak tunjuk Khalid ni sahabat baik nuar. Nuar gunokan Rafizi utk serang Khalid pakai isu hutang Khalid dgn Bank Islam. Betul-betul pukimak punyo member. Nuar sendiri tahu bhw Bank Islam langgar terms perjanjian itu sobab Khalid menyatakan sokongan terbuko terhadapnya. Khalid siap melawat nuar di Penjara Sungai Buloh. Bilo langgar perjanjian, Khalid yg sue Bank islam. Tapi Rafizi punyo spin tunjukkan bhw seolah-olah Bank Islam yg sue Khalid. Ingat geng, Rafizi & the gang cumo menjalankan tugas yg diarahkan oleh nuar.

Musim ini jugak adolah musim menceritakan perihal keburukkan Khali Ibrahim semato-mato. Story Khalid tak solat pun keluar. Sdgkan ado bukti mato yg nampak Khalid berjemaah solat subuh dokek masjid. Sangat kontradik. Ironinya, setiap serangan terhadap Khalid, Khalid balas dgn senyuman serta pasukan guam yg sedio menyaman setiap fitnah yg dilontarkan.

Tapi nuar sanggup tikam belakang Khalid, iaitu sahabat baiknya semato-mato nak Wan Azizah jadi sbg MB. Bagi sesetongah org, tikam member sendiri drpd belakang adolah doso bosa. Fitnah member sendiri. Tikam belakang. Mengutuk member sendiri. Tikam belakang. Mengeksploitasikan member sendiri utk kepentingan diri sendiri. Juga tikam belakang. Rakyat Msia nampak nuar sanggup dan sampai hati tikam belakang sahabat akrab sendiri. Kalau dosa ini kau dah sanggup buek, doso-doso lain apo tah laie. Lolap mato yor kau buek. Ini persepsi umum bai. Kau jgn memain.

Akhirnya Khalid mengundur diri dan Azmin berjayo jadi MB Selangor. Tapi reputasi PKR terjejas teruk. Tak mungkin pulih dlm maso yg singkat. Hadi dah semakin jauh hati dgn nuar. Bukan setakat jauh hati, malah bermusuh. Bermusuh la bilo tahu Pasma tercipto atas arahan nuar. Khalid sungguhpun gagap dan tak pandai berpidato, juga mempunyai ramai penyokong. Bilo Khalid dibuang 'kerakyatan' sbg ahli PKR, ramai penyokong Khalid pun ikut samo. Cumo tak isytihar je. PKR berpocah lagi. Tapi kali ini amat teruk. Yg bagi pocah bukan BN tapi nuar sendiri. Betul ado faktor-faktor lain yg bikin lesu demo pd arini tapi cukup dgn faktor nuar, abis gone trus demo yg mcm dulu.

Bilo kau kumpulkan point-point kek atas asbab-asbab mengapo PKR bopocah dan kau rumuskan mengenainya mako kau tidak kehairanan yg demo PKR Sabtu lalu tinggal 70 org. Nak-nak Hadi dgn nuar skrng bermusuh, takdo mano-mano ahli PAS pun yg sanggup turun sapot demo nuar. Nak harap ahli-ahli Pasma turun? Berapo ekor je yg turun bang. Nik Nazmi cubo 'mengantarabangsakan' demo pd 7 Mac dgn mengambil isu-isu yg menyentuh nurani rakyat. Tapi rkyt Msia bukan bodoh bro. Diorg tahu Nik Nazmi cumo mengeksploitasikan isu-isu tersebut utk mrk turun berdemo tapi primary objectivenya ialah demo pembebasan nuar. Lagi satu, yg PKR terdesak sangat sampai promosi Petisyen John Mallot ke serata alam maya apehal? Korang mmg suko sangat Uncle Sam Laknatullah mencemar kedaulatan negara ini, gitu?


Sumber rujukan : sini

Share this :

Previous
Next Post »