Kenapa Nak Topup Touch N Go Dikenakan GST Sedangkan Kita Bagi Duit Dulu Ke Syarikat?


Touch N Go ni bukan ke sebenarnya nak membantu memudahkan hidup kita? Masalahnya, kemain payah nak topup. Bukan semua kaunter tol boleh topup. Kaunter topup ni pula paling kiri, lane paling banyak kereta. 

Padahal kita nak bagi advance cash ke depa ni, pun kena beratur? Ada pula Plaza Tol yang tak boleh nak topup. Plaza Tol Bangi misalnya. Dah satu hal kalau kau dari Bangi Gateway yang hanya 100 meter dari Plaza Tol Bangi tu, kena pula ke Plaza Tol Kajang kalau nak topup. Benda yang nak menjadikan hidup kita mudah ni, dah jadi payah. 

Nampak?

Lepas tu lagi teruk, kalau kau guna kad TnG ni masa parking, depa pi caj GST pulak. Tak memasal dah kena bayar lebih, semata-mata sebab nak memudahkan hidup kita? Tu belum kira caj entah mende lagi syarikat parking ke TnG ni yang rembat sampai kita tak sedar pun sebenarnya. 

Nak topup pun kena caj? Kau dah kenapa gila kalau nak topup pun kena caj? Padahal kita masukkan duit tu ke dalam kad - dikira bayar awal ke depa. Apa ke jadahnya ni, benda yang sepatutnya memudahkan hidup kita - dah jadi benda yang memakan dan menyakitkan kita. 

Nak topup susah macam cilake, nak guna parking kena bayar lebih pulak, dahtu nak isi duit balik pun dia caj. Kalau kita tak guna, depa seksa pulak kita beratur panjang-panjang 2 lane je daripada 10 lane. 

Ada siapa-siapa boleh terangkan kat aku, kenapa benda yang sepatutnya memudahkan hidup kita ni akhirnya jadi benda yang menikam dan membunuh kita daripada belakang?

Sumber : ZF Zamir

Share this :

Previous
Next Post »