Individu Ini Dedahkan Penipuan Portal #Malaysiakini.


Malaysiakini buat PARIA lagi 

1] Semalam dalam tongah hari den terperasan satu berita Malaysiakini dari newsfeed fb yg bertajuk 'Pengarah Jabatan Air Sabah kembali bertugas'. Bula mato den kojap. Den pado mulo ey marah kpd kjaan krn boleh benarkan perasuah yg tolah di'caught red handed'kan dgn penemuan wang rasuah berjuta ringgit di opis dan di rumah kembali bertugas seperti biaso. 

2] Kemudian den bertenang. Eh ini berita Malaysiakini. Penipu samo mcm Utusan. Namo wartawan pado berita ini pun tidak disertakan. Memang sah kau nak menipu rakyat Malaysia dgn berita ini. Den bookmark link berita dan yakin esok pagi berita ini pasti berubah. Kau bayangkanlah takkanlah kjaan Malaysia atau Sabah ni sangat bangang kot. Mestilah diorg nak jago imej. Membenarkan perasuah kembali bertugas di pejabat kjaan cumo menjatuhkan imej mereka sendiri separah-parahnya. Takkanlah diorg ni bodoh sampai takdo otak? Ini link berita yg den bookmark : https://www.malaysiakini.com/news/359280 3] Hari ini den klik balik link berita di atas. Nah kau, tajuk berita dan isi sumo berubah. Siap quote berita dari Utusan lagi. Kau boleh lihat sendiri gambar yg den paparkan. 

4] Betullah ado correction pado berita dan tajuk tetapi yg parianya, Malaysiakini tidak membuat berita baru atau ralat pado hari ini bahawa mereka terkhilaf tentang pekara ini. Link berita adolah link berita semalam. Agak mustahil para pembaco nak usha balik berita semalam yg telah dibetulkan ini. Berita semalam akan kekal menjadi berita semalam bagi mrk. 

5] Ini bermakno sebahagian bosa pembaco akan marah pado kjaan atas premis yg salah. Kalau betul Malaysiakini jujur, mako hari ini Malaysiakini sepatutnya membuat berita baru bahawa mereka terkhilaf akan berita semalam. 

6] Kalau kau nak tahu ini bukanlah kali pertamo Malaysiakini membuat onar sebegini. Banyak kali dah. Dio provok. Dio spin. Dio tipu. Dio taruk berita separuh benar. Kemudian dio betulkan berita yg dio provok, spin dan tipu tanpo memberitahu kpd para pembaco bhw berita itu telah dibetulkan. Dio betulkan berita asal itu pun sobab taknak kono saman. Dan jikalau dibetulkan, ia masih belum benar-benar betul. Jadi kesian kpd para pembaco yg membaco berita yg belum sahih sepenuhnya. Para pembaco yg pro pembangkang berhujah melawan kjaan di atas premis yg salah. 

7] Bilo berhujah di atas premis yg salah, ia boleh menjadi fitnah. Fitnah yg tercetus asalnya bermulo bilo kau membaco berita Malaysiakini. Mcm Pak Kusaini peserta Bersih yg dibelasah oleh geng baju merah. Ado orang bawak naik Pak Kusaini pakai baju Polis. Walhal dio bukan Polis. Dio saje je eksyen pakai baju Polis. Tapi para netizen yg kurang periksa terus beranggapan geng baju merah telah membelasah Polis. Yang paling best, "Padan muka geng baju merah terbelasah SB." Kau tahu sapo yg mencetuskan fitnah tersebut? Orang yg mulo-mulo bawak naik gambar Pak Kusaini pakai baju Polis lah. 

8] Den kalau share berita Malaysiakini di fesbuk, den akan share dgn extreme precaution. Kalau ia pakai berita Bernama atau berita yg terserta dgn gambar wartawannya, den kemungkinan bosa akan share. Kadang tajuk Bernama lain, tapi Malaysiakini pakai tajuk lain pado berita yg samo dgn tajuk yg kontroversi. 

9] Den paling kesian dgn Hadi dan PAS. Agak parah Malaysiakini membalun mrk dgn berita spin, tipu, separuh benar dan provok. Den sendiri anti PAS dan Hadi. Tetapi menentang mrk dgn berita fitnah drpd Malaysiakini adolah amat babi sekali. Den ponah sound bebudak Hadi, kau jago-jago sikit dgn Malaysiakini. Kalau perlu saman, saman! Tapi bebudak Hadi pun samo bangang mcm Hadi, buat-buat tak reti dgn fitnah Malaysiakini terhadap mrk, so den cakap lantak koranglah! 

10] Kalau ado berita drpd Malaysiakini pasal PAS, Mufti, Pejabat Mufti, Jabatan-jabatan agamo, Jakim, Melayu atau ringkasnya pasal agamo dan Melayu, hendaklah korang membaco berita Malaysiakini itu dgn berhati-hati. Contoh paling terdekat, berita Malaysiakini bertajuk 'Nik Abduh : Suruh kekal PAS, Husam tak ikut'. 

Kau mesti menjadi pembaco proaktif dan beramanah dgn mengambil satu sikap bertanggungjawab untuk melayari Harakahdaily bagi mencari statement asal Nik Abduh dari sumber yg betul. Di Harakahdaily kau akan terjumpo berita 'Bersih 5 : Jawapan Nik Abduh kepada Husam'. 

Kemudian kau bandingkan antara berita yg bersumber dari Malaysiakini dgn sumber Harakahdaily. Lari jauh bai. Terpulanglah kpd kau nak terimo yg mano satu. Retinya, kau jangan baco berita dari satu sumber je. Terutamo sekali berita dari sumber Malaysiakini. Kalau tidak konfem kau kono tipu. Kau suko kono tipu ke?

------------------------------------------------------------------------

Sumber : Ali Abu

Share this :

Previous
Next Post »