Peguam Muslim Pertahankan Tindakan Saman Kerajaan Kerana Bawa Masuk Zakir Naik - Netizens Tulis Surat Terbuka Buat Asiah.

Oleh : Tentera Troll Kebangsaan Malaysia

Surat terbuka untuk Asiah dan Ali 

Aku tengok ada seorang peguam bernama Asiah Abd Jalil, bersama2 dengan Siti Kasim, memfailkan saman terhadap kerajaan kerana membenarkan Dr Zakir Naik berceramah di sini. 

Menurut diorang dan geng Hindraf, Zakir ni mengancam keharmonian pelbagai kaum dan agama di malaysia. Ok fine. Aku rasa semua dah kenal siapa Siti Kasim, so tak perlu buat intro pasal dia. 

Tapi yang aku nak sentuh adalah pasal Asiah dan juga adik dia Ali. Ali Abd Jalil dituduh atas akta hasutan pasal hina sultan johor dan sultan selangor. 

Gambar Oleh TTKM
Memang berderet tuduhan. Kasihan juga tengok Ali diheret ke mahkamah sana sini. Tapi yang lagi touching, adalah pasal kakak Ali, Asiah. Dia betul2 defend adik dia, ke hulu ke hilir dia follow ke mana adik dia didakwa. Begitulah kasih kakak kepada adik. Asiah ni pun berani habis beb, selamba dia lawan polis sebab dia dakwa polis aniaya adik dia dan ikut cakap pihak tertentu. 

Dia bengang sebab sebaik sahaja Ali dilepaskan melalui ikat jamin, polis tangkap balik. Duit ikat jamin pun kumpul hasil bantuan rakan2 aktivis. Lepas tu Ali kena dakwa kat mahkamah lain plak. Dakwaan yang kena pada adik dia tu zalim. Tak hormat kebebasan suara. Akta lapuk tinggal british (which they are). 

Ali kemudian nekad untuk lari dari Malaysia, sebab dia rasa memang dia takkan menang di mahkamah. Dia minta nasihat Alvin Tan, yang juga seorang pelarian di US. Kedua2 mereka ini ada persamaan, mereka inginkan kebebasan bersuara, anak muda jiwa panas biasanya begitulah. Mereka mahu bercakap apa sahaja yang mereka mahu. Tanpa batas. Posting fb diorang pun sampai sekarang asyik mencarut je memanjang. Mungkin mereka ingat cool la bila buat posting begitu? 

Atas tunjuk ajar dari Alvin Tan, Ali ditemani dengan abang dia, keluar dari Malaysia melalui Thailand. Ali kemudian terbang ke Sweden dan kini telah pun mendapat perlindungan suaka politik sebagai pelarian di sana. Ok now, the real issue. Sekarang, Asiah, kakak Ali ni beriya pula nak halang Zakir Naik dari berceramah di Malaysia. 

Ini benar-benar hipokrit habis ni. Bila kena adik sendiri, melalak cakap pasal kebebasan bersuara. Bila dipetik mengenai perkara ini (freedom of speech), katanya Zakir Naik tu bagi hate speech. Berapa banyak dah video zakir aku tengok, apa yg dia cakap bukan hate. Zakir cakap pasal benda betul. Truth hurt. 

Kepada Asiah, u tak ingat apa posting Ali all this while? Bukan sahaja hate speech, mencarut sana sini macam dia sahaja yang pandai mencarut. Macam adik u sahaja ada mulut. Puki betul lah korang. Ha, ambik, ingat adik u je boleh mencarut? 

Kepada Ali pulak, macam bagus je kutuk Zakir. Ilmu pun tidak seberapa dik oi. Hello dik, kau dulu bukan main mengamuk kata kerajaan sekat kebebasan bersuara kau, sekarang kau join kempen dengan kakak kau tu, tibai zakir halang dia berceramah. 

Weh budak, duit jamin yg aktivis-aktivis kumpul untuk jamin kau tu dah kira burn sebab kau lari dari Malaysia. Kau dah ganti ke belum duit tu? Kalau dah ganti baguslah. Kalau belum, jangan buat-buat lupa. Bukan sikit duit tu. Tat tul. Pejuang kebebasan bersuara konon.

---------------------------

Zakir Naik ancam keselamatan negara kata Asiah


--------------------

Respon peguam pada surat terbuka

Share this :

Previous
Next Post »