Ganguan Seksual Di Kalangan Kakitangan Perubatan..

SEXUAL HARASSMENT AMONG HOSPITAL WORKERS
Apa ni?, kita sibuk nk mmpertahankan KKM staff drpd kecaman public, tapi di dalam hospital atau sesebuah klinik itu sendiri, sexual harassment berlaku secara berterusan dan tiada tindakan. Saya merasa terpanggil utk menulis artikel ini apabila day by day, banyak cerita mengenai staff lelaki tak kira sama ada tua (especially) atau muda tersngat seronok membuat lawak LUCAH, kata2 LUCAH, dan lain2.
Result positive leukocyte n blood dikatakan baru lepas ROMEN, is that munasabah? N jadi bahan cerita pula dikalangan staff. Dikatakan lama tak dapat, bila tengok staff perempuan pegang syringe, dikatakan pegang slow2 sebab sakit...memalukan! Di mana confidentiality seorng pesakit? Dari MLT, sehinggalah doktor, suka sangat buat lawak LUCAH especially pada staff2 perempuan yg baru. Adakah ini profesional?
Kita marah bila pesakit buat lawak pervert pada staff perempuan, tapi ini lain ceritanya, kata2 LUCAH dan PERVERT ini keluar dari mulut staff2 yg veteran, staff2 lelaki yg ntah apa2, tak kiralah sebagai gurauan atau apa2, namun adakah ini profesional? Beberapa aduan yg saya terima, sy tdk akan teragak2 menulis aduan kepada pihak atasan
Yng lelaki, STOP buat gurauan yg inappropriate ini, dan yg perempuan, STOP melayan mahupun ketawa. Ini bukan perkara main2, ini perkara serius. Isu ini bukan isu baru, ini isu lama, yg dah lapuk, dan tiada siapa berani mention, takut dikenakan apa2 tindkan. Untuk saya, saya peduli apa, I got nothing to lose...
Staff mana yg takut atau nak template buat aduan mengenai sexual harassment, daptkan daripada saya. Dapatkan nama penuh, include kan nama anda sebagai pengadu, ada beberapa surat bakal saya sent hari ini. Ini adalah WARNING, dan warning ni, biasanya sekali sahaja...
Untuk pasangan bagi seorang staff perempuan KKM, bila pasangan anda mengadu, jangan berdiam diri, ambil tindakan secara profesional, tulis surat, atau call directly ke hospital untuk membuat aduan, jangan jadi dayus!

Share this :

Previous
Next Post »