Penipuan FOREX Yang Anda Mesti Baca. Part 1.


Mangsa Penipuan Forex

Salam uncle, biarlah saya perkenalkan diri saya dahulu, saya pn xxxxxxxxxxxxx berasal dr dungun terengganu,dan bertugas sebagai xxxxxxx, tujuan saya email kpd uncle ini ialah utk berkongsi pengalaman pahit saya dlm dunia forex. 

Ceritanya begini, awal bln april baru batu ni ank sedara telah mendpt kerja di real ingenious bangunan uoa bangsar sebagai admin excutive, slepas itu beliau menelefon saya utk melabur dlm forex ni, 

Penerangan pjg lebar diberikan ttg keuntungan yg boleh dijana dgn pelaburan ini, akibat terpikat dgn ganjarannya sementelahan dia tu kan ank sedara ,takkan dia cuba bohongi saya, tanpa berfikir pjg lagi saya pun labur dlm rm200 ribu utk dptkan tiga lot, keluarkan semua duit dlm asb,kemudian ank sedara saya buat telegraf tranfer tt ke akaun hsbc hongkong utk dilaburkan di world fokus limited int, di new zeland,maka bolehlah saya password utk akaun bg urusniaga forex dan urusan buy or sell ,enter ,locking dsn withdraw semua dilakukan dlm world fokus berpandu graf dlm netdania. 

Saya mula masuk pelaburan tunpd 16hb apr, maka tidak berapa lama kemudian adalah profit ,masuk akhir bulan april ,saya dipujuk agi utk tmbh lot bg merancakkan lagi urusniaga, saya berkesempatan berjumpa dgn shazlin sebagai senior manager ank sedara di menara uoa itu pd awal mei,setelah diterang dan dipujuk, saya tmbh lagi rm50 ribu,dptlah lagi profit, tapi masalahnya, equity x kuat katanya kena tmbh agi rm30 ribu menjadikannya semua rm280 ribu,,selepas itu cuma dpt sekali je profit,sbb selepas itu jadi margin call sbb equity low dan diberi masa tiga hari utk top up rm120 ribu jika tidak akaun saya akn close serta . 

manalah saya nak cari duit tu dlm masa tiga hari,saya biarkan akaun tu close dan saya hilang segala galanya pd 31 mei, dlm masa sebln setengah ianya lesap sekelip mata sahaja, 

Menangis pun tak berguna, maka saya pun cuba dptkan maklumat mengenai real ingenious ni tapi dah terlmbt, byk info negatif ttg nya, cuba uncle google blog aina adnan,dr situ saya dpt no mangsa yg telah ditipu. Saya telah hubungi mrk dan ceritanya hampir sama dgn saya, Saya mtk uncle siasat dan war war ttg kegiatan haram mrk utk pengetahuan umum bg mengelak ramai mangsa yg ditipu oleh mrk, yg kesiannya ramai pekerja kat situ adalah org melayu,big boss dia nama byran bangsa china, 

Terpulanglah pd uncle utk mempercayainya atau tidak,tapi saya benar berharap agar uncle dpt pemcerahan dlm kes ini, sbb dah cuba berpakat dgn mangsa lain,tapi tak tahu apa yg perlu dilakukan, 

Ini saya sertakan no tel mangsa or waris mrk 

xxxxxxxxxxx tinggal di dengkil selangor org kelantan rugi rm200 ribu 

xxxxx bekerja di kota damansara xxxxxxxx rugi rm600 ribu 

xxxxxxx bekerja kat kajang xxxxxxxxx kerugian rm200 ribu 

Jika uncle habis baca email saya ni ,saya ucapkan ribuan terimakasih ats perhatian uncle. 

Terimakasih byk kpd uncle sekali lagi, no telefon saya xxxxxxxxxxxxx


=============================

 Saya sempat training for 5 days kat B Indulgence ni. Saya ditempatkan dlm team yg diketuai oleh ms.rachel, ms.yana, and ms.sam. Asalnya group saya ada 4 org tapi 2nd day tu tinggal kami 3 org je, sorg dah lari. Maybe dia dah sedar awal-awal lagi.

Mula2 memang tak syak apa2. Depa layan kami pun baik sesangat. Dari sehari ke sehari mula rasa curious sbb depa mcm push kami suruh family invest walaupun masa mula-mula tu kata tak payah cari client. Tiap2 hari depa akan update kami either family berminat tak nak invest. Yg best nya, manager lebih tumpu kat lagi 2org group member saya tu sebab saya kata saya datang dari kampung and jauh dari family. So nak cerita details dgn family pasal investment ni susah la sikit kalo thru phone je. Then manager tu tanya saya bila nak cerita dgn family? saya jawab weekend tu saya nak balik kampung.

Masa kat kampung, that manager text saya tanya mission saya nak cerita kat family berjaya ke. Saya kata dah cerita tapi ada masalah modal, padahal saya cerita sikit je sebab tau ekonomi family mcm mana. Gila apa nak invest sampai rm160k. Manager tu tanya lagi apa solution yg saya bagi? Saya jawab, no solution. Perlu ke saya cari client jugak? Kata tak perlu. Dia reply 'for better paid, then is needed'.

Saya cerita dgn kawan and dia forward link blog ni. Baru la saya sedar rupanya saya dah terkena. Nasib baik tak sampai stage nak invest lagi. Bila i go through segala link yg cerita pasal scam ni baru saya terpikir balik 5 hari saya kat b indulgence. Patut la kami tak ada peluang langsung nak borak secara peribadi antara budak2 baru ni, mesti akan ada sorg manager/assistant manager yg akan awasi kami. Pegi foodcourt, toilet semua mesti depa escort. Balik pun asing2. 

Sia-sia je 5 hari buang masa, buang duit tambang makan nak ke situ. Suppose hari ke-6 saya training tapi saya tak datang and manager text tanya kenapa saya tak dtg, i said saya resign. Dia tanya lagi either dua lagi group members saya tu tau status saya. See?? nampak sangat dia risau if saya sempat inform apa2 kat group members. Harap-harap dua lagi group members saya tu sedar sebelum terlambat.


======================================


=================================

as salam .hi semua.. wow bnyknya ak baca pasal company scam ni. ak baru je terrrrbaca semalam tu pon kwn ak yg batch skali dgn ak yg bg. dia mmg xnk dtg kje dh arini, padahal semalam ktrg bru sign 'offer letter.

 
so mlm td ak punyalah nk siapkn report psl discussion tu & tiba2 kwn ak bg link salah 1 blog yg cerita pasal ni. wah apa lagi, trus ak campak je kertas tu xjadi nk wat report. mmg TAK LA ak nk pi offer diri ak masuk mulut buaya!!!

weh, stress giler kot. hari2 kena push. so cmne?dh bgtau family?ayh ok tak? mak ok tak? haiyaa.. sapa yg keje skng ni?! beriya ckp dorg tu service company, xyah cari client. just maintain existing customer je.. dah tu yg korg duk sibuk2 suh ak join pasaipaa? g training free2 je..loss aku kt situ!

& memang ak xnafikan, staf baru xde chance nk sembang dgn kwn baru dia. lunch pn dgn senior, solat p sorg2. balik pun wktu xsama. nasib ak sempat mntk no bdak baru yg sama ak tu.

yg penting segala yg korg ceritakan mmg aku alami jugak.. alhamdulillah ak belum nk invest lg. xdpt bygkan kalau ak dh terguna duit family ak join bnda ni tp habuk pon tarak!

yg pelik nya, semua staf kt situ ada akaun tau, tapi bila dorg close market,ak xnmpk pun muka ceria atau happy dpt untung.. ketat je muka dorg. & gaji dorg kan banyakkk* 4-5k bleh cecah plus tf , incentives bagai.. ak xnmpk pon dorg bergaya..sama je level aku. huhhh

ok lah tu je kot ak nk share. tolong berhati hati ye korg2. mgkin ramai lg yg xtau pasal ni.

btw, servicing company yg ak join tu namanya

BINARY INDULGANCE SDN BHD @ B INDULGANCE SDN BHD
PLAZA SENTRAL UNIT 1/TGKT 7.

ANTARA NAMA2 TOP KT SITU IALAH MISS SHILA, MISS EMILIA , MISS LINDA, MISS SAMANTHA . PERSON IN CHARGE NYA LELAKI , KTRG KENAL DGN NAMA MR JACKIE.

sory la staff2 b indulgance yg masih stay, ak rasa ak dh di tipu,kesian korg yg dh bukak akaun. alhamdulillah Allah masih sayang aku. ;)


============================

hi sy br resign dr binary,sy stay sampai habis training which is start 3 april, training 7 hr tnpa byr. masa first training mmg dh pelik tp diamkn aje, dorunk kt ni nature keje kat sini...so okay la, then blja psl graph so on... so okay jugak sbb sng nk mampus..at the same time person in charge i ni asek cerita psl branded stuff, n selalu pg mkn mhl2, but i ni jenis suke observe, so i tgk doe punye jam, cincin, attire, mekap xnmpk pon mcm style org berduit, yelah kn dh gj almost 20k per month, pkai high heel kt opis, katenye dh biasa pdhl dr tren pkai sandle, smpai ofis br tukar, n weird nye psl fon xcnggih, wasep xdek, tgk attire xmcm branded pon, tp cerita bkn main, tgk manager lain pon sama gak, tang mekap sume fail, dh 3 hr kt sana, dorunk start suruh diskas ngn fmily, everyday keep pushing me n tanya mcm mna dgn fmly, apa plan, lps tu sorg2 senior manager dtg jumpa n slow talk, 2 org yg sama masuk n grup ngn i, pon xsmpt nk amik no fon but then i manage juge amik contact no, then we start texting n tell bout our feeling yg rase mcm sumting fishy. mlm hr ke 6 br kami wat research n the next day one of us pg bank n ssm, so dh terjawab soalan dlm kpla otak sbb kami curiga dgn binary indulgence sdn bhd, b4 tu i went thru everything from the very beginning as the same as you all gone thru, even the app form which they wanted us to put our parents n husband salary. n my person in charge is miss shila, she is so kind spoken, soft but i could not imagine how she could do such thing to her own saudara seislam n melayu, well waktu zohor die xturun surau pon. unfortunately on of my fren percaya yg bisnes ni betol, dan rancang untuk labur, her only reason is kwn bpk die yg bkerje sbgai bank manager kata bisness ni btoll just bcoz they using tt form. dlm opis tu ramai yg br 2,3 minggu, semua dh labur, and i feel very sorry for them, just wait untill you got a phone call telling that you lost your money.

 
================================


As salam. Nak cerita sikit pasal Binari indulgence. Aku pun mangsa salah satu kat situ. 


Mula2 aku masuk excited gile sbb dapt kje. Masuk2 je company tu terus aku tk sdp hati bila aku tgk environment kat sana, mana tk nya mcm bilik tadika je, imagine satu meja 6 org. Masa aku masuk hari tu sama ngan aku 3 org bawah si Sheila tu. Aku, Fieza ngan zai.


Mula2 masuk tu aku fikir positive je, mmg mcm nie kut aku fikir environment tmpt nie. Bila dh lama2 aku jdi pelik. Duk hari 2 duk tnya aku dh ckp kat family ke belum. 


Aku ckp kat si Sheila tu aku dah ckp, padahal haramm aku tk ckp pun. Dh lama2 member aku bgi link nie, lepas tu aku g check kat suruhan Jaya securities n bank pasal benda nie. Nasib la aku tau bab investment semua nie. Bos dia nama jeckey. Dia panggil kitaorg bertiga masuk bilik, konon nak tanya soalan
Apa lagi aku tanya mcm2. Aku tanya pasal finance semua, audit. Tapi dia tk jwb dengan apa yg aku nk. Aku mmg dh yakin benda ni nipu. Tmbah lagi dengan maklumat yg aku dpt dari bank dan sebagainya.


Hari yg sama jgk aku dpt offer letter lpas aku duk sana. Dapt2 je aku plik. Dh la tkde gaji, leps tu tulis depend on performance mmg tk la kan. Bila tanya je kata masih dlm perbincngan. Mana ada offer lettr mcm tu. Dh la aku tgk offer letter nie si jeckey tu buat draft paper je. Yg mana sijil2 kita bagi semua jd draft paper je. Bengong.


Manager aku pun bengong si Sheila tu. Konon gaji byk tpi hancur tk serupa bikin ada ke org gaji byk berkira n tk invest utk diri sendiri langsung. Make up dh macm tepung gomak je aku rasa. Manager yg lain pun sama. Tk confidence lgsg diorg gji tinggi. 

Apa yg korg ckp sebijik jadi kat kami , cuma yg sorg nie je tk caye apa kami ckp. Aku dh mls nak ckp dh pnt2 aku cari bhn utk tunjuk kat dia tpi to cye. Pandai2 la diorg fikir baik buruk. Letih ckp tpi tk caye. 

Fikir2 sebelum kena.just for sharing only.


========================





Artikel akan bersambung di part 2. 

Sumber rujukan : Uncle Seekers, Amir Mohd Adham blogspot, Czuekazulaikha blogspot.

Share this :

Previous
Next Post »