Beli Telefon Pun Kena Marah - Pelanggan Low Yatt.

Perkongsian dari seseorang yang tidak dikenali menerusi laman facebook. Setakat neh dah viral lebih kurang 1,600++ yang kongsikan. Komen dah cecah 2,000++. Banyak tue. Page yang kongsikan tak dedahkan siapa yang tulis aduan berkenaan. Sangat misteri. Sepatutnya kes2 begini, update je menerusi fb personal kau dan biar orang viral atau screenshot. Bukan apa. Nanti boleh dimanipulasi sebagai menyebarkan cerita tipu.


Hati-hati bila pergi ke lowyat, jangan pergi ke kedai tersebut. pekerja cina tersebut amat kurang ajar.

Meh sini saya cerita : 
 
Sepupu saya nak beli iphone 5s 32gb, cari2 jumpa la kedai cina ni
dia jual RM1400, okay murah la kan.

Then dia minta deposit rm100, sepupu saya tanpa berlengah terus bagi sebab harga murah kan. Saya dah mula sangsi sebab dia bukan main laju ambil duit, so saya sempat snap gambar.

Then dia suruh pergi ke atm keluarkan duit dan potong simcard then dah setel semua kami pergi semula ke kedai tersebut, iphone 5s masih tak kelihatan.

Jadi kami duduk di situ semula tunggu fon tu, then cina ni keluar balik. kemudian, partner dia cina juga, beriya2 suruh ambil iphone 5 64gb, tapi sepupu saya takmau,dia nak iphone 5s juga.

Then cina tu sampai dan bawa iphone 5s, baki lagi rm1300 pun kami bayar, dia terus grab duit, kluar resit and cakap :

"ha you tengok phone ni dan check btul2, nanti rosak fingerprint semua kitorang tak ganti" dengan nada yang kasar gila.

Then saya pun mula suspicious lah, ok takpe saya sabar lagi dan check condition phone, phone semua okay takde masalah.

Then dia tanya "you ada apple id tak?" saya cakap "takde tapi takpe saya tolong buat".

Then saya create satu apple id, ada part yang saya tak faham and saya tanya cina tu. then this is our conversation :

Seller : haaaa you pandai sangat kan?? you buat la!
Saya : aik, you apahal nak marah-marah, I tanya saja kan?
Seller : tadi i mau tunjuk you tunjuk pandai sangat kan, you pandai you buat la !!
Saya : bos, easy question, ada alternatif lain tak untuk create id ni kat phone, sebab kat phone takde cara untuk buat 'None' as payment method. I boleh buat tapi saja tanya you
Seller : hey you pandai kan?? you buat la !!
Saya : hey bos, you seller you should treat me well tau, as im your customer, im not rude, i just ask a quetion, a simple question
Seller : kalau I taknak jawab you nak buat apa? (sambil senyum)
Saya : (saya tanya partner cina tu) hey you punya partner ni apahal rude sangat? (partner tu senyap je)
And seller cina ni keluar dari kiosk dia and tolak saya.

Seller : you apahal sekarang, kalau you ada duit you boleh isi payment method tu guna you punya Card !

Saya : i have money that's why I beli phone, and I ada card, but i just nak tanya alternatif lain.

Seller : YOU SET-SET BAJU MERAH KE HA?? (Himpunan Merah UMNO) you blah sekarang ! 
 
Saya : (dafuq? im not umno, tapi memandangkan kami bertiga je Melayu dekat tingkat tu, takut kena rembat kami balik, tapi saya sempat snap gambar)

Kesimpulannya, saya ada ramai kawan Cina, tapi mungkin pelajaran membezakan adab mereka. so kalau boleh boikot la lowyat, memang tak relevan dah lowyat. banyak phone tipu, klon, dorang berniaga biasa la nak profit saja, mana kisah halal haram. And maybe seller cina ni period, i asked an easy question, dia nak melenting kenapa?

Kiosk ni terletak di Lowyat Plaza, Tingkat 3. Take note guys.

Share this :

Previous
Next Post »