Menteri Kena Sound - 2,500 Rakyat Malaysia Ditahan Di Luar Negara Atas Pelbagai Kesalahan.

Kalau aku pun aku rasa malu. Bukan apa. Perangai individu memang diluar kawalan kita. Aku tak salahkan menteri bab kesalahan individu. Tapi yang aku tekankan ialah kenapa ko nak cover kesalahan orang? Kenapa nak tutup kesalahan dia? Betul tak?

Itu satu hal.

Lepas tue keluarkan PC. Bagitau media. Cakap Malaysia sedia bekerjasama dan lakukan siasatan telus, adil dan tidak berpihak.

Slumber badak menipu plak tue. Padahal citer dia bukan macam tue. 

Alih2 NZ kantoikan kenyataan menteri.

Rupa2nya pihak Malaysia dah keluarkan satu surat yang meminta agar mahkamah NZ membatalkan dakwaan tersebut aka ditarikbalik. Gugurkan pertuduhan atas nama imuniti politik. Bukannya terus proceed kepada siasatan yang telus.

Dasarr.. memang dasar.. dasar sapu bawah karpet rupanya..

Tak rasa malu ke oi? Tak pasal2 babitkan nama negara. Sudahla isu penderaan dilaporkan secara meluas. Susulan dengan insiden MH370. Kini isu skandal rompak dan cubaan rogol pula. Apa benda nya neh? Menteri2 patut rasa malu tahu tak. Sebab p cover perbuatan tersebut. Patutnya biar je la dorang nak siasat. Bersalah atau tidak biarlah mahkamah yang tentukan. Lepas dah kantoi barula nak melepaskan hak imuniti ke atas pegawai diplomatik tersebut. MEMALUKAN SUNGGUH!
Putrajaya seharusnya tegas dalam menangani warganegara Malaysia yang melanggar undang-undang di luar negara kerana disebabkan sekelompok kumpulan sedemikian, nama baik seluruh warga Malaysia akan terjejas, kata Datuk A Kadir Jasin.

Bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press (NSTP) itu dalam laman blog miliknya, The Scribe berkata, kementerian dan menteri yang berkenaan seharusnya mempunyai pendirian tegas dalam kes sedemikian.

"Khusus buat para menteri, sila buktikan yang anda ada tulang belakang.

"Jangan biarkan 1Malaysia terpalit kotor akibat beberapa kerbau yang bawa lumpur," katanya.

Kadir berkata demikian sebagai mengulas insiden seorang anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang dikenali sebagai Pegawai Waran 2 Muhammad Rizalman Ismail yang bertugas di Suruhanjaya Malaysia di New Zealand dituduh pecah rumah dan mencabul kehormatan.

"Masya-Allah! Kalau betul dakwaan kerajaan New Zealand itu, malu besarlah kita. Melayu dan Islam pula tu!," katanya.

Kadir berkata, kerajaan New Zealand dan Malaysia mempunyai hubungan diplomatik yang sangat baik dan negara itu juga sering memberi bantuan kepada Malaysia sejak 1949 termasuk memerangi komunis.

"Kalau orang Islam dan orang Melayu tidak mahu terpalit dengan lumpur akibat peristiwa ini, mereka wajib mengutuknya," katanya.

Beliau berkata, jumlah rakyat Malaysia yang mengotorkan nama negara di luar juga semakin bertambah, atas pelbagai kesalahan seperti menyeludup dadah dan hidupan liar.

"Ada yang ditangkap kerana menipu kontrak, menjadi anggota sindiket judi dan pelacuran, ada juga yang dipenjarakan kerana mendera anak," katanya.

Memetik laporan Bernama, Kadir berkata, dalam tempoh enam bulan pertama 2012, seramai 2,500 rakyat Malaysia ditahan di penjara luar negara atas pelbagai kesalahan.

"Antara kesalahan yang dilakukan ialah menyeludup dadah, membunuh, memalsukan kad kredit, kesalahan komersial, mencuri, kesalahan imigresen, menipu serta memalsukan dokumen, dan penyeludupan manusia."

Katanya, Wisma Putra juga harus dikutuk sekiranya tidak mengambil tindakan tegas berhubung perkara itu.

"Saya cabar Menteri Luar (Datuk Seri Anifah Aman) dan Menteri Pertahanan (Datuk Seri Hishammuddin Hussein) agar bertindak tegas demi membersihkan nama negara.

"Saya kenal siapa kedua-dua menteri itu.

"Jadi bapak-bapak menteri dan bapak-bapak jeneral tolonglah tunjuk kesungguhan dan profesionalisme.  

"Janganlah lembik, lembut dan apologetik tidak kena tempat," katanya. ~tmi

Share this :

Previous
Next Post »