Penipuan Kedai Jual HP Di The Mines YG Anda Mesti Baca.

Perkara ini telah dikongsikan oleh seorang pengguna facebook yang dikenali sebagai Haziq Firdaus Wanchai. Selain dari memuatkan kronologi kejadian bagaimana dia ditipu, gambar kedai dan lokasi kedai juga dinyatakan secara jelas.

Mari kita baca penipuan yang dialami oleh Firdaus baru2 neh ;


Berhati2 kalau nak beli fon dekat mines.. 2 hari lepas aku teman adik aku beli fon dekat the mines tingkat 4 kedai btul2 depan escalator... Handphone yg dibeli brand asus zenfone 5.. Deal haritu harga RM599 dpt 16gb punya.. Dia nak sedapkan hati aku dia bagi mcm2 accesories.. Stand flexible ngn cassing ngn screen protector free.. Esok pulak adik aku check imei dekat dlm internet dpt fon lain model nokia.. Then check kwn punya fon sama brand.. Model lain lock key dekat bawah..nak jadi kan citer rupa2nya storage 8gb dia bagi.. Dh la kencing 8gb pastu dia mintak lagi rm100 sbb harga untk 16gb 699.. Tanya kedai lain rm599.. Yg paling tak boleh belah imei dia dpt model nokia bodoh... Bukannya asus zenfone5.. Dia punya belit tadi nak mintaknya lagi rm100 dia ckp sebab dh bukak bungkusan tu so kene mintak ganti rugi.. Bla bla bla.. Shit punya apek.. So mmg kitorang gaduh besar tadi menjerit2 hampir nak pecah cermin display tadi.. So sesape kat luar sana hati2 beli fon check imei tu btul x keluaran model yg korang nak beli tu... Check storage.. Yg paling penting resit jgn lupa simpan.. Dia xmengaku kot aku customer dia.. Pdahal baru 2 hari.. And yg paling penting jgn beli kat kedai the mines tingkat 4 depan escalator kedai oppo.. Alee uto nya cina... Bukan nak racist...

Bagaimana nak melaporkan penipuan peniaga ke atas pengguna seperti kita? Ada dua jenis kaedah yang boleh digunakan.

Plan jangka masa panjang.

- Lapor polis
- Lapor kepada persatuan pengguna
- Bawa kepada tribunal tuntutan pengguna

Plan jangka masa pendek.

- Tangkap gambar kedai
- Hebahkan lokasi kedai berserta jalan cerita
- Minta kawan2 viralkan di facebook & pelbagai medium media sosial

Penipuan2 yang dibuat oleh kedai telekomunikasi kat negara kita neh dah bersepah2. Dan sampai sekarang sesetengah peniaga masih meneruskan amalan yang sama. Berharap sangat agar kerajaan kita bertindak tegas kepada peniaga2 macam neh. Aku tengok macam tak lut dengan undang2 aje waima kita beria2 sebarkan di laman sosial. Ada kawtim ka? Tanya je k. Bukan tuduh.

Bai. 

Share this :

Previous
Next Post »