Adik Beradik 'Diratah' Bapa Kandung, Mak Diam Buat Tidak Tahu Luah Mangsa.

Oleh : Syed Azmi
"Ayah pass phone dia pada adik. Adik amik handphone and main handphone. Belakang adik, ayah mencabul dan rogol saya."
Although this may sound absurd, tapi kalau dah macam ni for the past 5 years and dah cakap dengan mak, mak tak endah, cakap dengan cikgu, cikgu takut nak masuk campur- Last-last, main depan adik beradik 4 orang pun dah takde perasaan dah. But it hurt this child, silap - all children.

In the end, waktu masuk sekolah menengah baru-baru ni, this girl try to tell the teacher, the teacher called me and after an hour drive, i reached the school and see her.
All sort of sex act, you name it.
I gave her 2 pregnancy test to check. Comes back negative.
And this is how we start.
I introduced myself.
I explained that we are all here to protect you.
Tanya nama, tanya nama panggilan apa.
The teacher already explained to me earlier what happened and they wanted to know what to do next.
Standard, call 15999
Report police
Medical check up
Tapi anak ni tak takut semua tu.
All dia nak tahu, apa jadi nanti kat mak dan adik beradik.
Dia tetap sayang ayah. Dia cuma nak ayah berhenti buat jahat padanya.
I actually said, today, i try my best to do what you want.
Nak report police? Tak tahu.
Habis dik, nanti siapa nak bagitahu ayah supaya jangan buat lagi? Tak tahu.
Lagi lama kita tunggu, ayah akan terus buat.
She finally said, kakak pun kena juga. Kalau kakak report, saya report.
The sister is in KL and she is in Selangor.
She called the sister.
The sister thinks like her.
Nanti apa kata keluarga.
Nanti apa kata jiran.
Nanti ayah kena buang kerja.
Saya nak sambung belajar, kalau ayah tak kerja sapa nanti nak tanggung belajar.
Takpelah, biarkan aje. Mak kata bagi peluang.
I explained again.
Kakak kata, nak fikirkan dulu. Malam ni bagitau.
Ok.
Talked to the girl kat depan ni.
She is now talking abit. Better than earlier. Rasa lega. She said.
I explained lagi, ni sementara sahaja. Nanti balik cuti semester lain pulak.
We drove back, waiting for the decision.
I called JKMWPKL, pasukan beruniform dan prepared the teacher.
And waited.
Baru sekejap tadi, the kakak confirm.
"Buatlah report, tapi biar hujung minggu waktu ayah tak kerja."
And as someone who respect the need and consent of a child, wish i could do better.
Everyone is in place. Now we let the system run.
Tapi yang saya paling sedih, among siblings, dah boleh share "Kau kena tak semalam?" sesama sendiri sebab dah biasa kena. More then 5 years.
If you ask me, the family dynamics plays an important role why children fikir tak nak repot.
Ayah seorang sahaja yang kerja.
Mak suri rumah.
Tiada datuk nenek saudara dan ada konflik keluarga.
Jadi kalau ayah masuk jail, siapa yang susah. Mereka yang susah.
Jadi penyelesaian yang itu perlu.
Imagine how to answer that infront of the child?
Mana sempat nak maki-maki. Saya senyum sahaja.
Dan explain our system macam mana.
*I may have foster care to be in place.
Apa masyarakat boleh buat?
Kenal balai polis yang berdekatan.
Dapatkan number telefon polis.
Ingat 15999. Ajar pada semua anak-anak.
JANGAN TAKUT NAK BUAT REPORT.
JANGAN TAKUT NAK BUAT REPORT. 
JANGAN TAKUT NAK BUAT REPORT.
(especially cikgu, kaunselor, jiran) 
Syed Azmi Alhabshi
Small Lamb.

Share this :

Previous
Next Post »