t>

Breaking News

Makanan Tambahan Vitamin E, Adakah Ianya Perlu?

Oleh : Lily Mushahar

VITAMIN E, adakah ia PERLU ???

 
Kajian menunjukkan bahawa badan kita berisiko untuk inflamasi bila terdedah kepada udara tercemar, radiasi, "fast food" & merokok. 





Kalau yang sentiasa hidu asap rokok pun boleh berisiko! Pada masa panjang....boleh dapat penyakit kanser, stroke dan jantung.

Vitamin E telah dikenalpasti sebagai anti-oksida dan anti-inflamasi. Banyak kajian rujuk bagaimana Vitamin E boleh;
 
👉 kurangkan risiko penyakit jantung 
👉 kurang risko kanser  
👉 tingkat sistem imun 
👉 bertindak mencairkan darah
👉 kurangkan kolesterol jahat LDL
👉 kurangkan katarak mata  
👉 kurangkan penyakit alheizemer

Vitamin E boleh didapati di dalam pemakanan harian;


- minyak sayur, minyak jagung & minyak zaitun
- kekacang : hazelnut dan sebagainya
- buah olive
- sayur bayam
- bjii matahari/kuaci
- buah avocado


Kita tidak perlu beli suplemen Vitamin E kecuali yang ada masalah usus serius untuk menyerap makanan berkhasiat.


Cukup makan dari sumber yang sedia ada. Itu sebab orang-orang mediteranean yang makan diet begini kurang inflamasi & kurang mendapat penyakit kanser, jantung, buah-pinggang kronik dan sebagainya.

Tapi AWAS, pengambilan vitamin E suplemen berlebihan (lebih 400 IU per sehari) boleh meyebabkan;


👉
risiko pendarahan
👉 lemah jantung
 
TAK PERLU ambil produk bak Dr Rafidah Abdullah kerap bagitahu!!

Pesakit masalah buah-pinggang atau dialisis tidak digalakkan ambil Vitamin E berlebihan..

#hentimerokok
#kurangfastfood
#sayangdirikeluarga